+31434584165 info@bureaugeluid.nl showroombezoek op afspraak mogelijk

H E L D E R E   P R O C E D U R E S ,   O P E N   C O M M U N I C A T I E   E N   L A G E   K O S T E N ;   D A A R V A N   P R O F I T E E R T   U   A L S   K L A N T

FAQ; veel gestelde vragen aan Bureau Geluid

Wij hebben hieronder voor u de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.
Vragen over:

Zit uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan ons via het vragenformulier.

Vragen over Bureau Geluid, geluidsmetingen en geluidsmeters

 1. Ik wil geluid van mijn buren meten om te zien of een normstelling wordt overschreden. Kan dit?
 2. Ik ondervind geluidshinder van de hond / papegaai / brommer / muziekinstallatie/ etc. van mijn buren en wil het geluid meten om te zien of een normstelling wordt overschreden. Kan dit?
 3. Mijn huis is erg gehorig en ik ondervind geluidshinder van stemgeluid / de televisie / het lopen van mijn buren.
 4. Ik woon naast / boven een bedrijf / horecagelegenheid en wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?
 5. Verkopen jullie ook geluidmeters?
 6. Wat is het verschil tussen een klasse 1 en een klasse 2 geluidmeter?
 7. Wat is de nauwkeurigheid van een klasse 1 c.q. klasse 2 geluidmeter?
 8. Bestaat er ook klasse 3 geluidmeetapparatuur?
 9. Fabriceren jullie ook geluid- en trillingsmeetapparatuur?
 10. Tot hoe laag kan ik meten met een klasse 2 geluidmeter?
 11. Verhuren jullie ook meetapparatuur?
 12. Verhuren jullie ook klasse 2 geluidmeters?
 13. Hoe kan ik bij jullie bestellen?
 14. Kunnen wij een korting krijgen?
 15. Hoe en wanneer verzenden jullie?
 16. Wanneer kunnen wij jullie bereiken?
 17. Hebben jullie ook winkels / dealers / vertegenwoordigers?
 18. Ik wil de producten graag zien. Kan dat?
 19. Ik heb een BG-3 / BG-5 geluidmeter aangeschaft, maar ik kan geen verbinding maken. Wat nu?
 20. Geven jullie cursussen geluid meten?

Antwoorden

 1. Ik wil geluid van mijn buren meten om te zien of een normstelling wordt overschreden. Kan dit?
  Er bestaat in Nederland en België geen normstelling voor burenlawaai of geluidshinder vanwege particulieren. Er is dus geen wettelijke basis waaraan U iets zou kunnen toetsen. Dat wil niet zeggen dat er geen overlast kan zijn. Kijk eens op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder of U daar bruikbare tips kunt vinden: www.nsg.nl
 2. Ik ondervind geluidshinder van de hond / papegaai / brommer / muziekinstallatie/ etc. van mijn buren en wil het geluid meten om te zien of een normstelling wordt overschreden. Kan dit?
  Net als bij geluidoverlast door personen bestaat er in Nederland en België geen normstelling voor hondengeblaf, andere dierengeluiden of omgevingsgeluiden wanneer deze worden veroorzaakt door particulieren. Eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden: in gesprek gaan met de verantwoordelijken voor de overlast met het doel er samen uit te komen of het inschakelen van de politie wanneer de situatie voor u ondraaglijk wordt en hen te verzoeken iets te doen. Er is dus geen wettelijke basis waaraan U iets zou kunnen toetsen. Dat wil niet zeggen dat er geen overlast kan zijn. Kijk ook eens op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder of U daar bruikbare tips kunt vinden: www.nsg.nl
 3. Mijn huis is erg gehorig en ik ondervind geluidshinder van stemgeluid / de televisie / het lopen van mijn buren. Ik wil het geluid meten om te zien of een normstelling wordt overschreden. Kan dit?
  Zoals hierboven (antwoord 1) omschreven bestaat er in Nederland en België geen normstelling voor woongeluiden wanneer deze worden veroorzaakt door particulieren. We zien wel vaak dat de geluidsisolatie in oudere woningen c.q. flats onvoldoende is, gerelateerd aan de huidige standaarden. Het probleem treedt dus vaak op bij oudere woningen, maar ook wel bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw zou door metingen kunnen worden vastgesteld of de geluidsisolatiewaarde voldoet aan de eisen. Dit zijn echter specialistische metingen die een particulier niet kan uitvoeren. Reken voor dergelijke metingen op een kostenplaatje van tenminste €500 excl. btw wanneer het gaat om een enkele standaardmeting. Vaak moeten meerdere metingen worden uitgevoerd. Het eigenlijke probleem wordt hiermee echter niet opgelost.
  Om die reden voert Bureau Geluid dit soort metingen niet uit bij bestaande situaties, alleen in nieuwbouwsituaties bij de oplevering van een pand.
 4. Ik woon naast / boven een bedrijf / horeca en wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?
  U kunt in dit geval een klasse 2 geluidmeter gebruiken om inzicht te krijgen in de optredende geluidniveaus. Anders dan bij particulieren bestaan er voor bedrijven geluidsnormen die zij in acht dienen te nemen. U moet bij de gemeente vragen (meestal de afdeling milieu) welke normstelling voor het specifieke bedrijf geldt. Door eigen metingen uit te voeren kunt u in ieder geval redelijkerwijs vaststellen wat de situatie is en deze eventueel bij het bedrijf c.q. de gemeente aankaarten.
 5. Verkopen jullie ook geluidsmeters?
  Ja. Voor het akoestisch en trillingsonderzoek gebruikt Bureau Geluid hoogwaardige meetapparatuur. Dat is nodig om akoestisch- en trillingsonderzoek volgens de wettelijke eisen te kunnen uitvoeren en te kunnen rapporteren. Onze afdeling geluidmeetapparatuur levert klasse 1 apparatuur aan professionals bij overheden, ingenieurs / adviesbureaus en in de industrie. Indien u zelf indicatief het geluid wilt meten kan dat met veel eenvoudigere apparatuur welke voldoet aan meetklasse 2. Bijvoorbeeld om een indicatie te krijgen van het geluid op de werkvloer, het muziekniveau in uw horecaonderneming, omgevingsgeluid of het geluid van een installatie.
  » Bekijk hier onze geluidmeetapparatuur
 6. Wat is het verschil tussen een klasse 1 en een klasse 2 geluidsmeter?
  Klasse 1 geluidmeters worden ingezet in situaties waar vanwege een juridische reden metingen moeten worden uitgevoerd, of waarbij het noodzakelijk is zeer lage geluidniveaus te meten. Klasse 1 geluidmeters hebben een gegarandeerde nauwkeurigheid over een breed temperatuursbereik, luchtvochtigheidsbereik en luchtdrukbereik. Zij zijn om die reden geschikt voor langdurige permanente geluidsmetingen. Gebruikers van klasse 1 geluidmeters zijn vaak overheden en bedrijven die een hoge nauwkeurigheid wensen. Zoek u een geluidsmeter voor standaard metingen, kies dan een klasse 2 geluidmeter.
 7. Wat is de nauwkeurigheid van een klasse 1 c.q. klasse 2 geluidsmeter?
  Volgens de norm waaraan geluidmeters moeten voldoen mag de afwijking voor een klasse 1 geluidmeter 0,5 tot 1,0 dB(A) in het middenfrequentiegebied zijn. Voor een klasse 2 geluidmeter is dat 0,5 tot 1,5 dB(A). Deze norm is echter vrij gedateerd. In de praktijk zien we dat onze klasse 2 geluidmeters slechts een afwijking van enkele tienden dB hebben, maar de fabrikant verwijst dus nog altijd naar de maximale afwijking volgens de norm.
 8. Bestaat er ook klasse 3 geluidsmeetapparatuur?
  Ja, er zijn geluidmeters die voldoen aan de klasse 3 indeling. Bureau Geluid levert deze echter niet. De afwijking hiervan is dermate hoog dat de toepassing hiervan zinloos is en ook niet nodig nu er betaalbare klasse 2 geluidmeters zijn met een hoge nauwkeurigheid.
 9. Fabriceren jullie ook geluid- en trillingsmeetapparatuur?
  Ja, Bureau Geluid levert onder haar merknaam New Instruments onder andere de NI-1 en NI-2 geluidsbronnen en verschillende samengestelde geluid-, en trillingsmeetsets.
 10. Tot hoe laag kan ik meten met een klasse 2 geluidsmeter?
  De ondergrens van klasse 2 geluidmeters is ca.30 dB(A). Dit is geen harde ondergrens want deze is afhankelijk van luchtdruk, luchtvochtigheid en temperatuur op een bepaald moment. In de praktijk varieert de ondergrens daarom tussen de 30 en 35 dB(A). Het kan dus zijn dat wanneer een klasse 2 geluidmeter 30 dB(A) aangeeft, dat het werkelijke geluidsniveau lager is. Wilt U lager meten dan ca.30 dB(A) dan voldoet een klasse 2 geluidmeter niet meer. U moet dan een klasse 1 geluidmeter kiezen. U zit dan qua budget echter een factor 5 tot 10 hoger.
 11. Verhuren jullie ook meetapparatuur?
  Ja, de verhuur van geluidsbronnen, contactgeluidgeneratoren en klasse 1 meetapparatuur wordt rechtstreeks door ons verzorgd. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor huur op korte of lange termijn.
 12. Verhuren jullie ook klasse 2 geluidsmeters?
  Klasse 2 geluidmeters zitten niet in de verhuur. De huurprijs is altijd per week en de huurprijs zou dan inclusief heen en terugzending, verzekering, verpakking etc. hoger zijn dan de aanschafprijs. Voor klasse 2 geluidmeetapparatuur is kopen dus aantrekkelijker dan huren.
 13. Hoe kan ik bij jullie bestellen?
  Bestellen is bij ons eenvoudig en betrouwbaar. Neem contact met ons op voor prijzen en levering van onze meetapparatuur.
  U kunt ook ons bestelformulier invullen. Wij nemen altijd contact met uw op voordat we de bestelling definitief te maken.
  Gemeenten, overheden, bedrijven en instellingen hebben de mogelijkheid om op rekening te bestellen.
  Stuur hiervoor een schriftelijke inkoopopdracht per post of per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of zie de contactpagina voor adresgegevens.
  » Bestellen bij Bureau Geluid
 14. Kunnen wij een korting krijgen?
  In feite krijgt iedere klant al een korting omdat de vermelde prijzen inclusief verzending binnen Nederland zijn (voor België zijn er bijkomende verzendkosten). Een korting is mogelijk bij bestellingen vanaf 5 stuks. Neem daarvoor per e-mail of telefonisch contact met ons op.
 15. Hoe en wanneer verzenden jullie?
  Wij verzenden op dinsdag en donderdag zodat de aflevering, in Nederland, doorgaans op woensdag en vrijdag is. De overkomstduur naar België is doorgaans 2 dagen. U ontvangt per mail een bestelbevestiging en wij informeren U over de status van uw bestelling en het moment van verzending. De goederen worden meestal per pakketpost verzonden ( windbollen en kleine artikelen per brievenbuspost ) en zijn door ons traceerbaar tot het moment van aflevering. Alle meetapparatuur wordt door ons voor verzending getest.
 16. Wanneer kunnen wij jullie bereiken?
  Wij zijn tijdens werkdagen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar, maar het kan zijn dat wij metingen aan het uitvoeren zijn of in bespreking zitten. In dat geval kunt u inspreken op onze voicemail. U kunt ook een e-mail verzenden. Op werkdagen beantwoorden wij deze berichten eigenlijk altijd binnen een dag.
 17. Hebben jullie ook winkels / dealers / vertegenwoordigers?
  Onze producten zijn niet via winkels  / dealers / vertegenwoordigers in andere delen van het land te verkrijgen. U doet dus rechtstreeks zaken met ons.
 18. Ik wil de producten zien. Kan dat?
  Ja, wij hebben een showroom waar de producten te bekijken zijn. We zijn echter regelmatig op pad voor het uitvoeren van metingen. Een bezoek aan de showroom is dus op afspraak. We reserveren dan voldoende tijd voor u. Neem contact met ons op als u ons wilt bezoeken.
 19. Ik heb een BG-3 geluidsmeter aangeschaft, maar ik kan geen verbinding maken. Wat nu?
  Helaas is bekend dat met name de beveiligingsinstellingen van Windows roet in het eten kunnen gooien. Het is bijzonder vervelend dat dit niet altijd goed gaat. Helaas is dit een Windows aangelegenheid op de specifieke computer waar wij ook niets aan kunnen doen. Meestal doet u niets fout, maar doet Windows iets op uw computer niet goed. We zijn bekend met de meeste problemen. Wat u in zo'n geval eerst moet doen is de alternatieve driver installeren die u kunt downloaden via onze downloadpagina. Lukt het dan nog niet, neem dan contact met ons op (telefonisch op werkdagen tijdens kantooruren). Tot nu toe zijn alle problemen opgelost na het installeren van de alternatieve driver en een eventuele telefonische interventie. Controleer bij de BG-5 ook even of U het knopje SETUP op het meetinstrument heeft ingedrukt (het kloksymbool moet dan uit het display verdwijnen, zie de gebruiksaanwijzing). Dit is noodzakelijk om een juiste verbinding op te bouwen.
 20. Geven jullie cursussen geluid meten?
  Ja. Bureau Geluid biedt reeds enkele jaren compacte klantgerichte cursussen aan waarin we op een heldere en deskundige wijze ingaan op de theoretische en praktische kant van geluidmetingen.
  Door onze jarenlange ervaring met het gebruik van diverse geluidmeetinstrumenten, het maken van geluidsrapporten en de eigen ontwikkeling van meetinstrumenten is het voor ons mogelijk om u in twee dagdelen deskundig (bij) te scholen op het gebied van geluid.
  Onze klanten zijn geluidmedewerkers van provinciale en gemeentelijke overheden, ingenieursbureaus / adviesbureaus en bedrijven.
  Wij hebben de beschikking over een eigen cursusruimte en werken met de meest actuele geluidmeetapparatuur klasse 1. De dagdelen kunnen op één dag of verdeeld over twee dagen gegeven worden.
  » Lees meer over onze cursus geluid meten

Vragen over geluidsensoren en trillingssensoren

 1. Wat is een geluidsensor / trillingsensor?
 2. Kan een geluidsensor ook een geluidmeting uitvoeren?
 3. Hoe werkt sorteren op basis van geluid?
 4. Kan een akoestische sensor klanken herkennen?
 5. Voor welke materialen kan klankherkenning / akoestische detectie worden gebruikt?
 6. Heeft geluiddetectie gevolgen voor de component?
 7. Ik wil bij overschrijding van een bepaalde geluidswaarde/trillingswaarde een signaal krijgen. Is hier een geluidsensor / trillingsensor voor?
 8. Kunnen geluidsensoren / trillingsensoren ook heel specifieke geluidsfrequenties herkennen en detecteren?
 9. Kunnen jullie ook geluid- en trillingsmetingen uitvoeren?
 10. Is er een toepassing om verlichting middels geluid in en uit te schakelen?
 11. Is het mogelijk om met geluidsensoren / trillingsensoren defecte of slechte componenten te selecteren?

Antwoorden

 1. Wat is een geluidsensor / trillingsensor?
  Een geluidsensor / akoestische sensor of trillingsensor is een sensor welke geluid of trillingen kan detecteren op basis van geluid- of trillingsterkte of frequentie en op basis daarvan een signaal kan afgeven.
 2. Kan een geluidsensor ook een geluidmeting uitvoeren?
  Dat ligt aan het type. De meeste geluidsensoren zijn relatieve sensoren, dat wil zeggen dat zij geen geluidmeting uitvoeren maar een geluiddetectie.
  Alleen met onze geluidsensor type ZE-908 kan men een geluidmeting uitvoeren en dit signaal verder verwerken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 3. Hoe werkt sorteren op basis van geluid?
  Alle onderdelen / materialen brengen een bepaalde klank voort wanneer deze in trilling worden gebracht. Onze geluidsensoren kunnen een specifieke klank herkennen en detecteren. Op basis daarvan wordt een signaal opgewekt.
 4. Kan een akoestische sensor klanken herkennen?
  Ja, daarvoor gebruikt men de geluid- of trillingsensoren USS-4 en USS-5. Deze sensoren zijn geschikt voor klankherkenning. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 5. Voor welke materialen kan klankherkenning / akoestische detectie worden gebruikt?
  Onze akoestische sensoren kunnen materialen herkennen van metaal, keramiek, glas en kunststof, maar ook vloeistoffen en gassen. Andere detectiemethoden kunnen vaak maar 1 specifieke eigenschap detecteren; bijvoorbeeld bij metaal (magnetisme), lichtdoorlatendheid of kleur.
 6. Heeft geluiddetectie gevolgen voor de component?
  Nee, de component wordt niet belast, zoals dat bijvoorbeeld bij röntgen wel het geval is. Geluidetectie is ook contactloos. Er wordt geen verbinding met het materiaal gemaakt.
 7. Ik wil bij overschrijding van een bepaalde geluidswaarde / trillingswaarde een signaal krijgen. Is hier een geluidsensor / trillingsensor voor?
  Ja, daarvoor gebruikt men de geluid- of trillingsensoren USS-4 of USS-5 of de geluidsensor GS-1. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 8. Kunnen geluidsensoren / trillingsensoren ook heel specifieke geluidsfrequenties herkennen en detecteren?
  Ja. De geluid- of trillingsensoren USS-4 en USS-5 kunnen dit. De sensoren USS-4 kunnen we zelfs een patroon aanleren dat herkend moet worden.
 9. Kunnen jullie ook geluid- en trillingsmetingen uitvoeren?
  Ja, dit zijn diensten van ons bedrijf Bureau Geluid.
  » Meer info over de diensten van Bureau Geluid
 10. Is er een toepassing om verlichting middels geluid in en uit te schakelen?
  Ja, dit kan middels de geluidsensor GS-1 (eenvoudige sensor) en de geluidsensor ALC-1 (geavanceerde sensor inclusief lichtsensor)
  » Lees meer
 11. Is het mogelijk om met geluidsensoren / trillingsensoren defecte of slechte componenten te selecteren?
  Ja, daarvoor gebruikt men de geluid- of trillingsensoren USS-4 of USS-5. Hiermee kan men bijvoorbeeld een 'goed / slecht' onderscheid maken.
  » Lees meer

Contactgegevens

 

 

St. Gerlach 47
6301 JA Houthem
Valkenburg aan de Geul
Nederland

+31434584165
info@bureaugeluid.nl

Bedrijfsgegevens

btw nummer: NL815412423B01
kvk nummer: 14074915
IBAN: NL56ABNA0432651756
BIC nummer: ABNANL2A